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Use of government vehicles limited on and off base

Many people who operate govern-
ment-owned vehicles are unclear of
where GOVs may be used and under
which circumstances. The following
addresses some of the most common
questions. (This is not applicable to
vehicles financed with non-appro-
priated funds.)

Q: What is vehicle misuse?

A: Use of government owned,
leased, or rented vehicles for other
than approved purposes. In short, it
is a violation of the “For Official Use
Only” marking you see on all govern-
ment vehicles.

Q: What are some examples of
government vehicle misuse?

A: Some examples would be mem-
bers and their families using a GOV
for personal social engagements or
business; using a GOV for personal
or government-directed household
good moves, including dormitory
renovation or commander-directed
relocations (there are some excep-
tions); using a GOV for home to duty
transportation unless specifically au-
thorized; parking at commissaries,
BX (including all concessions), bowl-
ing centers, officer and NCO clubs,
post office, shoppette/class six store,
bank or credit union, gyms or any
other non-apprpriated fund activity
(such as the golf course) unless indi-
vidual is in TDY status.

Q: What is the punishment for
vehicle misuse?

A: Misuse and/or failure to pre-
vent misuse of government owned or

leased vehicles is punishable under
Title 31 U.S.C. Section 1349. Mili-
tary personnel are subject to action
under the Uniform Code of Military
Justice and civilian personnel are
subject to suspension for one month.

Q: I've seen security forces per-
sonnel driving their police cars to
Burger King. Is that legal?

A: AF| 24-301 paragraph 2.7.3
states transportation to and from on-
base dining facilities, as a rule, is an
individual responsibility. However,
the installation commander may au-
thorize personnel to take DOD
owned, rented, or leased vehicles to
off-base dining facilities when nec-
essary to meet mission requirements.
This authorization is restricted to
personnel requiring emergency or
rapid response capability (alert per-
sonnel, security forces, fire fighters).

Q: Why can’t | get the aircrew
bus driver to drop off and pick up
my crew at Burger King? | have no
problem with this when
I’'m at other bases.

TDY or is on alert, transportation to
and from Burger King (or any other
dining facility) is an individual re-
sponsibility, and the driver is prohib-
ited from taking you there. When the
crew is at other bases, the support
provided is based on their TDY sta-
tus.

Q: Are there any special provi-
sions for usage of government ve-
hicles while TDY?

A: When authorized, a govern-
ment motor vehicle may be operated
in specific circumstances: between
places where the member conducts
official business; between places of
business or lodging and eating es-
tablishments, drugstores, barber
shops, places of worship, cleaning
establishments, and similar places
required for sustenance of the mem-
ber; and/or between places of busi-
ness or lodging and installation bowl-
ing centers, officer and noncommis-
sioned officer clubs, gymnasiums or

any on-base non-appro-
priated fund activity fa-

A: Unless the
aircrew is here

cilities required for the
comfort or health of the

member.
N
-
FOR OFFICIAL
USE ONLY /’_\

O

If used off base, usage should be
restricted to reputable eating estab-
lishments within reasonable prox-
imity to the installation. Entertain-
ment or recreational purposes are
prohibited.

Q: How do I know if I’'m misusing
a government vehicle?

A: When questions arise about
official use of motor vehicles, they
shall be resolved in favor of strict
compliance with statutory provisions
and policies of AFl 24-301 para-
graph 2.5. Consideration should
also be given to those instances which
create the appearance or a percep-
tion of misuse and would reflect un-
favorably on the Air Force or cause
public criticism (also known as the
“60 Minutes test”).

Q: Is there any law or Air Force
Instruction that addresses vehicle
misuse?

A: Yes. Federal law (40 U.S.C.
Section 491) prescribes that the
Department of Defense establish an
effective means to limit the use of
government vehicles to official gov-
ernment purposes. DOD has estab-
lished DOD 4500.36-R, Management,
Acquisition, and Use of Motor Vehicles
as their guidance. In turn, the Air
Force has written AFI 24-301, Ve-
hicle Operations, and locally there is
CAFB Instruction, 24-3, Vehicle Mis-
hap, Abuse, and Misuse Policy.

For more information, call 963-
4056 or 963-4239. (Courtesy of the
437" Transportation Squadron)




